понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 28

Италија предлага центри за имигранти да се отворат во Африка

imigranti

Последни вести

Италија синоќа повика членките на ЕУ да формираат центри за прием на имигранти во Северна Африка, откако напорите на агенцијата на ЕУ за зачувување на границите се покажаа недоволни за да се справат со бранот луѓе кои бараат азил во Европа, објави МИА.

Според Анџелино Алфана, министер за внатрешни работи на Италија, тие центри ќе извршуваат хуманитарни задачи, ќе дозволат Европа да извршува проверки и да ги разбие огромниот пазар на трговија со луѓе.

Повеќе од 270 илјади луѓе влегле минатата година во ЕУ илегално. Најмногу се од Либија кон Јужна Европа.

ЕУ планира да испрати свои имиграциски службеници во држави вон Европа за да проверат дали луѓето имаат потреба од итна помош и какви можности за легална емиграција може да им бидат дадени. Тоа првично ќе се испробува во Нигер, во кој транзитно кон Европа минуваат млади луѓе од Сенегал, Гамбија и Мали.

Најчитани вести