Македонија

Иванов-Борисов: Потврдена бугарската поддршка за влез на Македонија во ЕУ и НАТО

Иванов-Борисов: Потврдена бугарската поддршка за влез на Македонија во ЕУ и НАТО
Иванов-Борисов: Потврдена бугарската поддршка за влез на Македонија во ЕУ и НАТО

Бугарскиот премиер Бојко Борисов на денешната средба со македонскиот претседател Ѓорге Иванов ја повторил позицијата на неговата земја за поддршка на Македонија за членств во ЕУ и НАТО. На средбата тие се согласиле за брзо завршување на преговорите за Договорот за добрососедство и соработка, соопшти кабинетот на Борисов.

– Убедени сме дека иднината на сите држави во Западниот Балкан е во ЕУ. Ја потврдуваме подготвеноста и желбата за експертска помош за Република Македонија за одредени прашања поврзани со нашeто искуство за да се постигне суштински напредок на патот на земјата за членство во ЕУ и НАТО, посочил Борисов.
Според соопштението од кабинетот на бугарскиот премиер, Борисов и Иванов се заложиле за брзо завршување на преговорите за Договорот за доборососедство и соработка, кој, како што се наведува, „ќе даде нов поттик во процесот на европската интеграција на Република Македонија“.
бојко борисов софија
Бугарскиот премиер на средбата, се наведува во соопштението, изразил загриженост за состојбата во Македонија и посочил дека исходот од ситуацијата може да дојде само со дијалог меѓу сите политички партии и суштествени реформи во интерес на сите граѓани и почитување на договореното.
Иванов и Борисов зборувале и за мигрантската криза, за Блискиот Исток и интеграцијата на Западниот Балкан.
Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска во Софија ќе учествува на Самитот на шефови на држави и влади на земјите членки на Процесот за соработка во Југоисточна Европа, кој се одржува во рамки на бугарското претседателство и одбележувањето на дваесетгодишнината од иницијативата.