Македонија

Иванов ги поттикна младите да се посветат на наука и да се натпреваруваат

Иванов ги поттикна младите да се посветат на наука и да се натпреваруваат

Младите кои се посветени треба да се поттикнат, а претседателот токму тоа го спозна и ги поттикна да се натпреваруваат.

„Во изминативе четири годнини водевме прекрасна комисија, комисија за доделување на наградата за најдобар млад научник во република Македонија. Награда која ја воспостави претседателот, неговата екселенција доктор Ѓорге Иванов и која што успешно беше реализирана и се надеваме дека ќе продолжиме да ја реализираме бидејќи тоа значи поттикнување на младите во науката кон истражувањето затоа што имаме потенцијал, имаме капациети, имаме млади кои се занимаваат со научно истражување и кои истите тие ги применуваат во било која гранка од развојот индустријата“,изјави Професор Др. Атанас Кочов.

Професорот кој е и Претседател на комисијата за доделување на наградата за млад научник, воедно истакна дека во Македонија постојат навистина добри услови за исражување, а на светот ќе му покажеме дека имаме кадар и имаме потенцијал за научна дејност и истражување. Тој додаде дека се надева дека овој тренд ќе продолжи, затоа што претседателот ги поттикна младите и ќе продолжи да ги поттикнува да се занимаваат со наука.