четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 49

Иванов: Клучниот збор во 2015 ќе биде дијалог

ivanov_2

Последни вести

Претседателот на Република Македонија Ѓорѓе Иванов во своето редовно годишно обраќање пред пратениците во Собранието на Република Македонија се осврна на настаните кои ја одбележаа минатата година, на настаните кои се планираат за следната година, но и на она што треба да се реализира до крајот на оваа деценија. Две клучни теми на кои се осврна во воведниот дел на своето излагање беа отсуството на пратениците од опозицијата во Собранието и меѓуетничките односи.

Тој на почетокот на своето обраќање, изрази жалење, затоа што, како што рече, ова е втор пат да се обраќа во Собранието што не е во полн состав.

– Гласањето на изборите е уставно право на граѓаните, но нивното претставување во Собранието е уставна обврска на избраните пратеници. Сакам да напоменам дека како претседател пред седум месеци ги поканив политичките лидери, вклучувајќи и господинот Заев и господинот Ахмети да разговараме за интересите на државата. Тие сеуште не се одзваа на поканата која е сеуште отворена. Да се одбие разговор за интересите на државата за мене е израз на крајно неодговорно политичко однесување. Затоа на оние кои денес не се тука сакам да им порачам дека политичкиот дијалог не е израз на слабост, туку израз на политичка зрелост, рече претседателот.

Иванов нагласи дека често слушаме дека политичката култура не се гради преку ноќ, но Македонија мора за кратко време да го постигнеме она за кое на развиените демократии им биле потребни децении и векови.

–  Демократијата е тука и сега, потребна е поголема политичка одговорност и позрела политичка култура. И најтешките проблеми се надминуваат преку дијалог, ако го вратиме дијалогот ќе најдеме решение, а решението ни е неопходно бидејќи оваа состојба се одразува на нашето општество, но и на нашиот европски и евроатлански пат, рече тој.

Понатаму претседателот се осврна и на меѓуетничките односи во Република Македонија кои, како што рече, сеуште се соочени со предизвици кои доаѓаат и од политичка манипулација, која ја извртува вистинската слика за соживотот.

– Иднината на нашиот општествен и државен концепт е да живееме едни со други, а не едни против други ниту едни покрај други. Но и за тоа ни е потребно во духот на нашиот македонски модел за соживот повеќе дијалог, повеќе почитување и поголемо прифаќање на различниот. Клучниот збор за 2015 тата година и во однос на Собранието и во однос на меѓуетничките односи треба да биде дијалог, нагласи Иванов и додаде дека отсуството на политичкиот дијалог во собранието и фрустрациите во меѓуетничките односи, меѓу другото се одраз и на оспорувањето на нашето име и идентитет и јазик, на состојбите во Регионот, ЕУ и Светот.

Во однос на надворешната политика Иванов рече дека Македонија продолжува да се водиме од принципот на отвореност кон сите, отвореност која не е декларативна туку конкретна.

–  Уште од првиот ден на вториот мандат продолжив со истиот интензитет. За само седум месеци имав 10 посети на странски држави и над 40 средби и разговори со некои од највлијателните државници во светот, за општествените прашања што се однесуваат на Македонија. Тоа го барам и од македонската дипломатија, да биде максимално активна отворена, да ги негува старите и да создава нови пријателства, да бидат посветени не само на политичката, туку и на економската, јавната и културната дипломатија, порача тој.

Претседателот потенцирајќи ја соработката со лидерите и владите во соседните држави, изрази надеж дека во иднина ќе биде воспоставен дијалог и со идниот претседател на Грција.

– Се надевам дека и со идниот претседател на нашиот јужен сосед ќе го надоместиме она што е пропуштено во последните две децении. Крајно време е заедно да видиме што се сме пропуштиле и се што сме изгубиле во неповрат и се што можеме да добиеме ако ја надминеме оваа бариера во нашите односи. Која ќе биде користа за граѓаните на двете земји. За македонскиот и за грчкиот народ, но и за поширокиот регион во целина, рече тој.

Претседателот во своето обраќање се осврна и на неколку други клучни прашања, како што е економскиот раст и создавањето поволна бизнис клима, реформската агенда, евроатланските интеграции на државата, реформите во образованието.

– Ако во минатото државата ги креирала образовните профили за нејзините потреби, денес, се повеќе пазарот и бизнисот ја преземаат оваа улога, креирајќи профили според своите потреби. Оттука, повеќе од јасно е дека не очекуваат неопходни реформи, истакна тој.

Според Иванов, македонските универзитети не котираат високо на ранг листите, а македонските студенти, со ретки исклучоци, не добиваат конкурентно образование за глобалниот натревар. Успешните приказни во образованието, смета Иванов, најчесто се резултат на лична иницијатива, лични амбиции и ангажираност од самите студенти и професори.

– Невозможно е да се проектира иднината на Македонија без успешна трансформација на образованието, бидејќи иднината на државата зависи од квалитетот на високото образование, како што и тоа зависи од квалитетот на претходните степени на образование, истакна македонскиот претседател.

Според Иванов, само со длабоки реформи во образованието на сите нивоа, македонските студенти и професори ќе станат партнери, а не само консументи на резултатите на глобалните научноистражувачки достигнувања.

– Со внимание ја следам широката стручна и јавна дебата за нови сеопфатни законски решенија за сите степени на образование. Неопходно е да се слушнат сите засегнати страни, и универзитетите и студентите, наставниците и учениците, родителите, бизнис-секторот, предлагачот… Заеднички и низ дијалог да го најдеме најдоброто решение. Студирањето е и израз на слобода, но и на одговорност. Автономијата на универзитетот е уставно загарантирана и мора да се почитува, рече претседателот Иванов.

Науката во минатото се сметала за трошок, а тој ментален став, како што рече претседателот, постои и денес и сè уште премалку се инвестира во науката и во научните истражувања.

– Затоа, повикувам буџетот и поддршката за науката да бидат зголемени, бидејќи економскиот успех на државата се темели на знаење, наука и образование. Вложувањето во наука и во истражување влијае врз намалувањето на невработеноста и зголемувањето на конкурентноста на македонската економија, истакна шефот на македонската држава.

Како што рече Иванов, проектот за целосно стипендирање на студентите кои се запишуваат на 100-те најдобри универзитети во светот, е достоен за почит, а Македонија е една од ретките држави во светот што имаат ваков вид стипендии. Со ова, нагласи македонскиот претседател, инвестираме, за идните генерации да имаат подобри услови од претходните генерации. Останува овој процес на стипендирање успешно да се заокружи и да се спроведе до крај, онака како што е планиран, за студентите кога ќе се вратат во Македонија веднаш да најдат работа.

На обраќањето на Иванов не присуствуваа пратениците на ДУИ, како и на СДСМ, кои не учествуваат во работата на Собранието. Обраќањето го следеа членови на Владата, претставници на државни институции, верски лидери, членови на дипломатскиот кор…

Најчитани вести