понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 30

Иванов-Мета: Позитивен тренд во политичките односи

500001

Последни вести

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов, денеска го прими Илир Мета, претседател на Собранието на Република Албанија, кој престојува во официјална посета на Република Македонија.

Претседателот Иванов и претседателот на албанското собрание Мета разменија мислења за севкупните билатерални односи меѓу Република Македонија и Република Албанија, констатирајќи дека политичките односи бележат позитивен тренд на развој, со континуиран и плоден политички дијалог, а се осврнаа и на потребата од продлабочување на економската соработка, информираат од кабинетот на претседателот.

Двајцата соговорници констатираа дека Република Македонија и Република Албанија споделуваат идентични надворешно-политички цели во контекст на евроатлантските интеграции, добрососедските односи и регионалната соработка како клучни предуслови за стабилност и просперитет на регионот. Претседателот Иванов и претседателот на албанското собрание Мета се согласија дека парламентарната соработка може дополнително да се развива преку интензивирање на контактите помеѓу парламентарните тела и комисии.

На средбата беа разгледани можностите за соработка меѓу двете земји во контекст на интеграцијата во ЕУ, а од македонска страна беше изразено очекувањето за активна поддршка од Република Албанија во однос на членството во НАТО.

Македонскиот претседател и претседателот на албанското собрание ја истакнаа потребата од понатамошно унапредување на економската соработка помеѓу двете земји, особено во областа на трговијата, туризмот и инфраструктурата, констатирајќи дека е од заеднички интерес. На средбата беше истакната и потребата за заедничка посветеност за забрзување на реализацијата на тековните инфраструктурни проекти кои вклучуваат патна, железничка и енергетска инфраструктура, во рамките на Коридорот 8.

Најчитани вести