Македонија

Иванов на Меѓународна конференција во Рим

Иванов на Меѓународна конференција во Рим

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов денеска и утре престојува во работна посета на Италија.

Иванов во Рим ќе учествува на 7. Состанок на високо ниво во организација на Меѓународниот центар „Низами Ганџави“ и Италијанското друштво за меѓународни организации – Иницијатива за глобален дијалог во мултиполарен свет.

Како што соопшти кабинетот на македонскиот претседател, на состанокот кој ќе се одржи во Италијанскиот сенат, претседателот Иванов ќе се обрати на воведната сесија насловена „Одговор на радикализацијата и екстремизмот преку меѓурелигиски дијалог“.

За време на работната посета на Италија, предвидено е претседателот Иванов да има повеќе средби со учесници на конференцијата.

Учеството на македонскиот претседател на овие состаноци е резултат на неговата посветеност во остварувањето на целите на Алијансата на цивилизациите на ОН, како и на одличната соработка со Меѓународниот центар „Низами Ганџави“ и Италијанското друштво за меѓународни организации – Иницијатива за глобален дијалог во мултиполарен свет. Претходно, претседателот Иванов има учествувано на состаноците во Баку, Софија и во Рим, се вели во соопштението од неговиот кабинет.