среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 49

Иванов оствари средба со амбасадорот Хајндл

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, денеска го прими амбасадорот Јоханес Хајндл, личен претставник на министерот за надворешни работи на Сојузна Република Германија.

ivanov-johanes-768x544

Поврзани вести

Претседателот на Република Македонија,  Ѓорге Иванов, денеска го прими амбасадорот Јоханес Хајндл, личен претставник на министерот за надворешни работи на Сојузна Република Германија.

Претседателот Иванов и амбасадорот Хајндл разговараа за актуелните случувања на политички план во Република Македонија и беа разменети информации и мислења за можностите и начините за надминување на предизвиците на политичката сцена во земјата.

На средбата се разменија мислења и за состојбата поврзана со мигрантската и бегалската криза, како и влијанието на актуелната политичка состојба врз севкупните капацитети на државата во справување со истата.

Двајцата соговорници се согласија дека Република Македонија е неопходно да има функционални државни институции кои ќе можат професионално, навремено и ефикасно да одговорат во справувањето и превенцијата со заканите. Во таа насока, соговорниците истакнаа дека сите политички чинители треба да покажат одговорност, конструктивност и висока свест за интересите на граѓаните и на државата.

Претседателот Иванов на средбата истакна дека како и досега, така и во иднина ќе постапува единствено според Уставот и Законите на Република Македонија и исклучиво во интерес на државата и на граѓаните на Република Македонија.

Најчитани вести