недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 24

Иванов оствари средба со Ховит и со Вајгл

ivanov_vajgl

Последни вести

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, денеска оствари средба со досегашниот и со идниот известувач на Европскиот Парламент за Република Македонија, Ричард Ховит и  Иво Вајгл.

Претседателот Иванов, изрази благодарност до  Ховит, за неговиот досегашен личен ангажман и придонес во развојот на целокупните односи и соработка меѓу Република Македонија и Европската Унија, и за неговата улога во спроведувањето на реформите и напредокот во однос нашите европски интеграции, како известувач на ЕП за РМ.

Македонскиот претседател истакна дека Европскиот Парламент, како носител на волјата на граѓаните во Европската Унија, е постојан пријател на Република Македонија и силен поддржувач на нашите евро-интегративни процеси.

Претседателот Иванов, потенцираше дека Република Македонија останува цврсто посветена на исполнувањето на сите реформи за реализација на стратешките цели и определби за членство во Европската Унија и НАТО, дополнувајќи дека поддршката од Европскиот Парламент е од особено значење.

Претседателот Иванов посакувајќи му успех на Иво Вајгл, во извршувањето на новата должност како иден известувач на ЕП за РМ, изрази очекување за силен и проактивен ангажман како придонес кон достигнувањето на крајната цел – полноправно членство во ЕУ.

Вајгл ја истакна својата целосна поддршка за нашите европски интеграции и додаде дека ќе ги вложи сите свои напори за членство на Република Македонија во Европската Унија.

Најчитани вести