Македонија

Иванов на средба со владиниот тим за странски инвестиции

Иванов на средба со владиниот тим за странски инвестиции

Претседателот Ѓорге Иванов ќе оствари средба со членови на владиниот тим за странски инвестиции.

Планирано е во рамки на средбата да се координираат и усогласуваат активностите во економската дипломатија.  Се очекува да бидат разменети идеи, мислења и иницијативи, со цел да се засили економската агенда на претседателот Иванов при неговите дипломатски активности.

Покрај досегашните традиционално добри трговски партнери на Република Македонија и земји од каде имаме присуство на странски инвеститори, да се одредат државите во кои е неопходно во наредниот период да се остварат посети, да се интензивираат контактите и да се унапреди правната рамка во насока на создавање соодветни услови за потенцијалните инвеститори, како и услови за пласман на македонски производи, соопшти Кабинетот на претседателот Иванов.

Согласно изборната програма, македонскиот претседател врши редовни консултации со претставниците на бизнис-заедницата и со релевантните министерства за тоа каде може да се пласираат македонските производи во светот. Во насока на унапредување на македонската економија, при секоја ‎службена и официјална посета во странство, како дел од делегацијата на претседателот Иванов, се селектираат и млади претприемачи, предложени од претпријатијата и стопанските комори.