Македонија

Иванов: Тиранската платформа не е само политички туку и безбедносен проблем

Иванов: Тиранската платформа не е само политички туку и безбедносен проблем

Навистина таа така наречена Тиранска платформа ни донесе многу негативна атмосфера, донесе вознемиреност кај населението и донесе страв не само кај нашите луѓе, туку и многу од нашата дијаспора секој ден се јавуваат во кабинетот и секој ден имаме дописи од наши организации во светот, од наши пријатели имаме совети како да постапуваме и оваа Тиранска платформа и донесе голема штета на Албанија, истакна Ѓорге Иванов претседателот на Република Македонија во емисијата „Само вистина“ на Канал 5 телевизија.

-Не знаете што се има поминато премиерот на Албанија кој еден ден треба да каже кој се дошол кај него и му кажал за тоа што го направил, не е наивно во негов кабинет да дојдат лидери од друга држава за да можат да создадат нешто за основа за влада во друга држава. Истото се однесува и на претседателот на Косово бидејќи и тој со изјавите придонесуваше за таа атмосфера и сега гледаме ако имаме предвид дека уште во месец февруари на министерскиот совет на ЕУ е разгледувано прашањето за така наречената Тиранска Платформа и тие информации излегоа во јавноста и тоа се знаеше дека не е само политички проблем туку и безбедносен проблем затоа што и други држави реагираат што можат да бидат последици од таквиот начин на водење политика, вели Иванов.

Тој потенцираше дека тие прашања од Тиранската платформа излегуваат од рамките од уставниот поредок.