Македонија

Иванов упати писмо со сочувство до Оланд

Иванов упати писмо со сочувство до Оланд

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов упати писмо со сочувство до Претседателот на Француската Република, Франсоа Оланд.

„Со шокираност, длабока тага и со чувство на огорченост ја примив веста за масакрот во Париз и искрено жалам за загубените животи од овој злосторнички чин. Нападите против „Шарли Ебдо“ претставуваат и ги доживуваме како напад на демократијата, како напад против принципите и слободата на мислата и на говорот. Овој грозоморен чин спроведен од поединците со затворени умови, чија цел е сеење страв и чувство на несигурност, чии жртви се недолжни луѓе, нема да не поколеба во истрајноста на зачувување на споделените човечки и цивилизациски вредности и придобивки на целиот демократски свет. Република Македонија силно ги поддржува глобалните напори за борба против тероризмот, и како и досега така и во иднина е подготвена да соработува со демократскиот свет во соочувањето со оваа закана како едно од најголемите зла на денешницата“, стои во писмото.

Иванов од името на граѓаните на Република Македонија и од негово лично име да изрази длабоко сочувство.