Македонија

Ивон на проштална средба со шефот на македонската дипломатија

Ивон на проштална средба со шефот на македонската дипломатија

Министерот за надворешни работи, Никола Попоски, го прими на проштална средба амбасадорот на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска во Македонија, Кристофер Ивон.

Министерот Попоски искажа високо уважување за соработката со Амбасадата на Обединетото Кралство и придонесот на амбасадорот Ивон во продлабочувањето на македонско-британските односи за време на неговиот дипломатски мандат во Македонија. Притоа, изрази подготвеност отворениот и конструктивен дијалог да продолжи да се негува и по доаѓањето на новиот Амбасадор на Обединетото Кралство во Македонија

Попоски и Ивон се согласија дека политичките односи меѓу двете земји бележат постојан нагорен тренд. Констатираа дека активниот политички дијалог дава многу добра основа за уште подинамичен развој на билатералните односи во иднина и поблиска соработка во сите области од заемен интерес. Зголемувањето на обемот на инвестициите и зајакнувањето на севкупната економска и трговска соработка, и натаму ќе бидат во фокусот на заемните заложби и ангажман за натамошно унапредување на македонско британското партнерство.

Остварувањето на европската и евро-атлантската интеграција останува врвна цел на Македонија. Британската политичка поддршка и конкретна помош со мноштво проекти, програми и иницијативи за спроведување на европското право и стандарди во македонското општество придонесуваат за континуираното високо ниво на подготвеност на институциите и администрацијата за процесот на пристапни преговори со ЕУ и целосната исполнетост на критериумите за членство во НАТО.