четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 42

Избрани најдобрите зелени бизнис идеи

Трите македонски зелени идеи од 27 до 29 јули во Србија, во конкуренција на победничките зелени идеи од Албанија, Косово, Црна Гора и Србија ќе се борат за парични награди од 10 000 долари.

зелени

Последни вести

Македонија на регионалниот натпревар со зелени бизнис идеи „Форум за развој на филантропија во Западен Балкан“ ќе се натпреварува со идеи за поставување на машини за собирање на искористеното масло за јадење, реупотреба на стар мебел и предмети и изградба на енергетско-ефикасни домови од сламени бали по достапни цени.

Во конкуренција на 11 натпреварувачи за најдобри зелени бизнис идеи се избрани идејата на Стефан Перчинков за поставување на машини за собирање на искористено масло за јадење, на Марта Мојсова за репарирање на стар мебел и реупотреба на стари предмети и на Ана Рафаиловска за изградба на енергетско-ефикасни домови од сламени бали по достапни цени, се наведува во соооштението на Здружението за социјални иновации „АРНО“.

Трите  македонски зелени  идеи  од 27 до 29 јули во Србија, во конкуренција на победничките зелени идеи од Албанија, Косово, Црна Гора и Србија ќе се борат за парични награди од 10 000 долари.

Критериумите  според  кои  се оценувани идеите, како што се наведува во соопштението на организаторот, се изводливост  на  идејата, позитивното влијание врз локалната економија и врз животната средина, проценка на пазарот и  развиената финансиска  конструкција,  како  и  според  аспектите  на  само-одржливост и социјалниот  импакт на  идејата.

„Филантропија преку зелени идеи“ е годишен конкурс кој поддржува  развој на мали, локални и одржливи бизнис идеи во Албанија, Косово, Македонија, Црна Гора и Србија и се одржува од  2012 година.

Најчитани вести