петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 40

Издадени нови 293 потврди за азил

Во текот на вчерашниот ден до Секторот за азил не биле поднесени барања за признавање на право на азил.

Издадени нНе се издадени нови потврди за барање азилови 293 потврди за азил

Не се издадени нови потврди за барање азил

Поврзани вести

На вкупно 293 странски државјани вчера им биле издадени потврди за азил, информира МВР. Од нив  72 се од машки и 81 од женски пол, како и на 137 деца кои го придружуваат носителот на потврдата и уште три деца кои патуваат без придружба на родител.

Според државјанството, потврди се издадени на 241 државјанин на Сирија и 52 државјани на Ирак, додека нема издадено потврди на државјани на Авганистан.

Во текот на вчерашниот ден до Секторот за азил не биле поднесени барања за признавање на право на азил.

МВР информира дека од почетокот на годинава до вчера издадени се потврди на вкупно 89.116 странски државјани, од кои 35.232 се од машки пол, 19.493 се од женски и 34.166 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 225 деца кои патуваат без родител, на кои им е издадена потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.

Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на Сирија-44.277, Авганистан-26.546 и Ирак-18.290.

Најчитани вести