среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 0

Изградени се 74 нови, а реконструирани 400 училишта

spiro-otcet

Поврзани вести

 

Заменик-министерот за образование и наука, Спиро Ристовски на вчерашниот отчет на ВМРО-ДПМНЕ потенцира дека досега се изградени 74 нови училишта, а околу 400 темелно се реконструирани.

-Тоа во средства изнесува 50 милиони евра инвестирани за подобрување на инфраструктурата во образованието. Инвестиција која што не може ни да се спореди со тоа што било порано бидејќи не се памти кога било пред 2006-та година изградено последното училиште. Кога говориме за периодот што следува, оваа година ќе завршиме со изградба на две нови училишта, планираме отпочнување на 6 нови училишта кои заедно на терен ги имаме најавено и ветено на граѓаните, а исто така 60 училишта ќе бидат темелно реконструирани. 20 се веќе завршени, 20 се во фаза на реконструкција, а уште 20 во летниот период, рече Ристовски.

Тој потенцира дека досега се изградени 51 училишна спортска сала, годинава ќе завршат со изградба на 9, а ќе почне градба на нови 9.

Најчитани вести