вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 61

ФОТО: Отворена изложбата „Скопје 1963 – пред и потоа“

Во рамки на изложбата „Скопје 1963 - пред и потоа“ избрани се фотографии направени за изложба реализирана во Музејот на град Скопје во осумдесеттите години на ХХ век, наречена Напоредни фотографии на Скопје; и избор на фотографии од Киро Георгиевски, користени за изложбата Старо Скопје, реализирана во Музејот во 1993 година.

izlozba-naslovna

Поврзани вести

По повод одбележувањето  52 години од катастрофалниот земјотрес што во 1963 година Скопје го остави во урнатини, вчеравечер во Музеј на град Скопје градоначалникот, Коце Трајановски ја отвори изложбата „Скопје 1963 – пред и потоа“.

Отворена изложбата „Скопје 1963 - пред и потоа“

Отворена изложбата „Скопје 1963 – пред и потоа“

Од колективната меморија на скопјани не е избришан 26 јули 1963 година. Скопје се сеќава на неколкуте минути во коишто жителите на нашата престолнина ја почуствуваа уривачката моќ на природата. И по 52 година од најтрагичните мигови на поблиското минато, во многу скопски семејства неизбришливи се сеќавата на катастрофалниот земјотрес, а бројните гробови се доказ за 1070-те трагични човечки судбини. Во татнежот на земјотресот илјадници семејства ги загубија своите домови, а сериозно беа оштетени и објекти од јавен каратер, како што беа стариот театар и офицерскиот дом. За среќа, веста за пустошот што го остави катастрофалниот земјотрес бргу се прошири низ светската јавност, а хуманоста на светот не изостана. Набргу по трагедијата, во време на веројатно наголемата светска поделба, како резултат на студената војна, во нашиот град се состанаа Истокот и Западот со цел да ја ублажат болката и страдањата на скопјани.Ние и денес сме благодарни за првата помош што им беше пружена на нашите сограѓани што останаа без основни услови за цивилизиран живот, но и за изградбата на неколку градски населби како долгорочно решение за станбените потреби на скопјани, рече Трајановски.

Скопје се движи кон идеалот да стане соверемена престолнина

Градоначалникот на отварањето на изложбата „Скопје 1963 – пред и потоа“ посочи дека Скопје денес е познат како град на солидарноста, секако најмногу поради хуманитарниот ангажман на државите од Европа и светот, но и затоа што и скопјани, и жители на другите македонски градови, неуморно беа ангажирани во пружањето на непосредна помош на загрозените, но и во изградбата на еден речиси нов и модерен град.

Во изминативе педесетина години ентузијазмот во развојот и изградбата не е смален и затоа Скопје решително се движи кон идеалот да стане соверемена престолнина, истакна градоначалникот.

Отворена изложбата „Скопје 1963 - пред и потоа“

Отворена изложбата „Скопје 1963 – пред и потоа“

Трајановски додаде дека имајќи предвид дека низ долгата своја историја Скопје  имал неколку нови почетоци и секогаш скопјани упорно работеле на опстојувањето и градењето на родниот град, должноста е на оваа и на сите идни градски управи да дава свој придонес кон функционалноста и естетиката на градот во којшто живеат и работат стотици илјади жители на Скопје.

Изложбата го прикажува забрзаниот развој на градот

На  изложбата  преку презентираниот материјал може да се види забрзаниот развој  на градот и на  одбраниот материјал е  прикажано  централното подрачје на Скопје пред земјотресот и потоа, до осумдесеттите години.

Отворена изложбата „Скопје 1963 - пред и потоа“

Отворена изложбата „Скопје 1963 – пред и потоа“

Во рамки на изложбата „Скопје 1963 – пред и потоа“ избрани се фотографии направени за изложба реализирана во Музејот на град Скопје во осумдесеттите години на ХХ век, наречена Напоредни фотографии на Скопје; и избор на фотографии од Киро Георгиевски, користени за изложбата Старо Скопје, реализирана во Музејот во 1993 година.

Посебен додаток на изложбата е донацијата на семејството Битољану на документарни фотографии на фотографот Томислав Петернек, снимени непосредно по земјотресот, за време на неговиот престој во Скопје. Томислав Петернек е еден од најпознатите фотографи од Србија, кој се  занимава со новинска, применета, рекламна, модна и подводна фотографија.  Повеќе години, односно до своето пензионирање бил уредник на фотографија во НИН, а од 1993 година работи како слободен уметник. Добитник е на големброј домашни и меѓународни признанија. Живее и работи во Белград, Србија, инфомираат од град Скопје.

Отворена изложбата „Скопје 1963 - пред и потоа“

Отворена изложбата „Скопје 1963 – пред и потоа“

На изложбата „Скопје 1963 – пред и потоа“ присуствуваа  Претседателот на Советот на Град Скопје, Ирена Мишева и Амбасадорот на  Руската Федерација во Република Македонија, Олег Шчербак.

 

За активностите со кои беше одбележана годишнината од катастрофалниот земјотрес во Скопје, повеќе информации на следниот линк.

Најчитани вести