Свет

Кој ја откри измамата на Фолксваген?

Кој ја откри измамата на Фолксваген?

Измамата на Фолксваген, што воедно е најголемиот корпоративен скандал во моментов, ја откри петчлениот тим на истражувачи од Универзитетот во Западна Вирџинија.

Во тимот што откри дека големиот и моќен Фолксваген ги измамил купувачите, имало еден професор, двајца штотуку дипломирани студенти, истражувач од факултетот и предводник на тимот, инженерот Даниел Кардер, директор на Универзитетскиот центар за алтернативни горива, мотори и емисија.

Даниел Кардер - човекот што ја откри измамата на Фолксваген
Даниел Кардер – човекот што ја откри измамата на Фолксваген

Кардер во интервјуто за Ројтерс се чуди на изненадувањето околу Фолксваген.

Ние го спроведовме истражувањето пред година и пол и ги објавивме резултатите. Јасно, кога ги видовме првичните резултати бевме шокирани, се сомневавме во себе, се прашувавме каде згрешивме. А потоа се покажа дека се е точно. И да Фолксваген знаеше за истражувањето и за резултатите што ги добивме, тие беа на презентацијата, додава тој.

Истражувањето што доведе до потврда за измамата на Фолксваген, што само за два дена чинело повеќе од 20 милијарди евра, а сеуште не е ниту почната расправата за плаќање на оштета.

И така било заклучено дека проблемотна софтверот е во тоа што можел да препознае само дека автомобилот се наоѓа на еко-тест па ја прилагодувал емисијата на штетните гасови за автомобилот да се покаже дека е многу помалку штетен за околината од тоа што е.

Кој ја откри измамата на Фолксваген?
Кој ја откри измамата на Фолксваген?

Конкретно, резултатите прикажувале дури 40 пати помало количество азотни оксиди од реалните. Азотниот оксид е токсично соединение, па дури се смета дека е канцерогено. Целта на Фолксваген била да се зголемат перформансите, а да се намали потрошувачката на гориво.

Германскиот гигант Фолксваген објави дека дури 11 милиони возила во целиот свет имаат вграден софтверски трик. Повеќе за ова на следниот линк.