Македонија,Економија

Изминатата година, една од најуспешните за рудникот „Бучим“

Изминатата година, една од најуспешните за рудникот „Бучим“

Откако го посети рудникот САСА, претседателот на Стопанска комора на Македонија, Бранко Азевски го посети и рудникот Бучим во Радовиш.

Азевски истакна дека добил позитивен впечаток од остварените средби и нагласи дека е изненаден од нивниот сеиозен пристап да останат на нашиот пазар во наредните 20-30 години. Тој исто така нагласи дека како САСА, така и Бучим, кој брои околу 700 вработени е значаен потенцијал за нас, бидејќи покрај другото врши подучување на својот кадар, користи современи машини кои им се потребни за нивното работење и претставува пример за тоа како се создава профит.

„САСА и Бучим се сериозни извозни компании во Република Македонија и многу сериозни играчи во тој дел од македонската економија. Исто така тие се водечки компании во источниот регион и водечки извозни компании во целата земја“, вели Азевски и нагласи дека е начната темата за проширување на нивното производство.

Тој исто така додаде дека САСА и Бучим се два водечки сегменти во оваа дејност во Македонија, и дека истите се субјекти на кои што македонската економија може да смета во наредниот период, кога станува збор за порастот на БДП-то и зголемувањето на извозот.

Заменик директорот на рудникот Бучим, Николајчо Николов потенцираше дека и покрај тоа што 2013 година е дефинирана како кризна, истата била навистина успешна за рудникот.

„Рудникот Бучим работи од 1979 година, а 2013 и покрај кризата беше една од најуспешните години за неговото работење. Минатата година е остварено производство на 9.200 тони бакар преку бакарниот концентрат“, вели Николов.

Покрај бакарот, количината на злато минатата година била 400 килограми, што е на завидно ниво, иако во минатото имало години кои бележеле и поголема количина.

Николов исто така потенцираше дека од 2012 година пуштена е во употреба и новата фабрика за лужење.

Најава за ископување на руда на локалитетот Боров дол

„Во Бучим има утврдено резерви за работење на комбинатот до 2019-2020 година, кога завршува експлоатацијата на рудата во овој регион“, вели Николов, но, нагласи дека се вршат истражувања на локалитетот Боров дол, а се предвидува ископувањето на руда да започне во 2019 година.

Заштитата на животната средина е приоритет во работењето на Бучим, при што веќе се видливи и резултатите од реализирањето на проектот за прочистување на отпадните води од Бучимски и Јасенов Дол, со што се завршува, односно е решено таканареченото историско загадување. Водите во околните реки се потполно чисти и во нив по долги години, повторно се враќаат рибите.