Свет

Извлечени последните тела од хотелот во Италија, загинаа 29 лица

Извлечени последните тела од хотелот во Италија, загинаа 29 лица

Бројот на загинати по ударот на лавина која го погоди хотелот „Ригопиано“ во централна Италија се искачи на 29 лица, откако спасувачките екипи пронајдоа уште две тела.

Спасувачката операција е завршена по пронаоѓањето на сите лица. Несреќата се случи на 18-ти јануари, а истата ја преживеаја 9 лица меѓу кои четири деца.

Обвинителството соопштило дека обдукцијата на првите шест тела покажала дека луѓето починале од физички трауми непосредно по рушењето на хотелот, но и како последица на смрзнување и гушење.

Лавината го погоди хотелот со јачина еднаква на онаа кога 4.000 камиони со полна брзина би удриле во хотелот, наведува франциската државна агенција.