Балкан

Јахјага го осуди палењето на македонското знаме во Приштина

Јахјага го осуди палењето на македонското знаме во Приштина

Претседателот на Косово Атифете Јахјага остро го осуди палењето на знамето на Република Македонија на протестите во Приштина, оценувајки дека станува збор за неприфатлив акт.

Јахјага, како што е соопштено од нејзиниот кабинет, го нагласи правото на протест што е гарантирано со Уставот на Република Косово со цел да се изрази незадоволство со одредени прашања, дејствија кои се спротиви на вредностите и идеалите на демократските општества.

Таа побара од органите на редот на Косово сторителите на чинот на палењето на македонското знаме да ги изведат пред лицето на правдата.