петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 25

Јахјага: Обединувањето на Албанците е единствено преку Европската унија

Atifete Jahjaga

Последни вести

Косовската претседателка, Атифете Јахјага, обединувањето на Албанците го гледа единствено во Европската унија.

Според неа влезот во ЕУ подразбира обединување не само меѓу Албанците туку и сите народи на Балканот, кои се стремат кон европската интеграција.

-Интегрирањето во ЕУ ќе го означи и обединувањето со идеата и душата на политичката и економската слобода, рамноправност и соработка меѓу сите народи , вклучувајкќи го и народот на Косово, како нераскинлив дел, -изјавила Јахјага за „Данас“.

Таа искажала убеденост дека ЕУ не е целосна без членството на сите земји од регионот на Балканот, вклучувајќи го и Косово.

-Денеска живееме во време на интеграција и поради тоа европските  интеграции се цели и алтернативи на сите балкански земји. Косово е независна и суверена  држава и како и секоја друга држава во регионот цели кон европска интеграција и работи во исполнувањето на критериумите за членство во ЕУ-нагласила Јахјага.

Најчитани вести