сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 0

ФОТО: Новата јахта на Андреја Мељниченко

Префиксот „мега“ повеќе не е доволен. Новата јахта на Андреја Мељниченко, која исплови на своето прво пробно патување од бродоградилиштето во Кил, може само да се опише како гига-јахта.

giga-jahta-1

Последни вести

Префиксот „мега“ повеќе не е доволен. Новата јахта на Андреја Мељниченко, која исплови на своето прво пробно патување од бродоградилиштето во Кил, може само да се опише како гига-јахта. Таа е долга неверојатни 142 метри, со јарболи со височина 91 метар, а нејзината исградба чинела 360 милиони евра!

Новата јахта на Андреја Мељниченко

Новата јахта на Андреја Мељниченко

Првите фотографии од испловувањето повеќе потсетуваат на излегување на некој воен брод, отколку на луксузна јахта.

Јахтата која едноставно е наречена „Sailing Yacht A“, е наследничка и унапредена верзија на минатата јахта „Motor Yacht A“, за која Мељниченко плати повеќе од 260 милиони евра.

Новата јахта на Андреја Мељниченко

Новата јахта на Андреја Мељниченко

Дизајнер на новата јахта на Мељаниченко е Французинот Филип Старк, а изградена е во германското бродоградилиште „Нобискруг“.

Таа се движи со помош на хибриден дизел електрични мотор, има осум ката, со подводна опсерваторија и може да угости 20 гости и 54 припадници на посадата.

Новата јахта на Андреја Мељниченко

Новата јахта на Андреја Мељниченко

Освен импресивната величина, брзината на крстарење е 30 километара на час, а максималната 38 километара на сат.

Четириесет и три годишниот Русин е оженет со поранешната српска пејачка Александра. Неговото лично богатство се проценува на девет милијарди долари, а од екстравагантните превозни средства, освен огромните јахти, тој поседува и „боинг 737“.

Најчитани вести