понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Јанакиески: Фирмата на Цаноски работеше спротивно на законските прописи

janakieski500

Последни вести

Снимките кои вчера беа презентирани во јавноста, претставуваат монтиран процес на странски служби преку кои Зоран Заев ги користи за свои цели и по секоја цена сака да дојде на власт. Ова во одговор на новинарско прашање го потенцира министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески по доделувањето на решенија за легализација на дивоградби во општина Кисела Вода.

Според него, Зоран Заев има една единствена цел, а тоа е да созаде страв кај граѓаните уценувајќи ги и држејќи ги во неизвесност велејќи дека поседува снимки за како што вели прво 26 илјди па потоа 20 илјади граѓани.

-Заев со неговиот тим не само што сака на нелегитимен начин да дојде на власт туку и самиот се доведува во дефазива служејќи им на странски служи кои прислушкувале во Република Македонија. Срамота е тоа што СДСМ секогаш се става во во одбрана оние што ги прекршуваат законите и на тој начин ги прават жртви. Таков е случајот со Фијат Цаноски и случајот Космос. Во случајот со рушењето на објектот Космос, постапувањето е целосно по закон и рушењето на самиот објект е согласно закон и тоа е непобитна вистина за која СДСМ колку и да се труди да го монтира случајот, тоа е факт. Фирмата на Цаноски работеше спротивно на законските прописи и рушењето е дел од таа процедура, посочи Јанакиески.

Тој потенцираше дека градежните инспектори утврдиле дека инвеститорот гради објект кој е повисок за метар и половина и со тоа отстапува од предвиденото во проектот.

-Само да потесетам дека во два наврати Министертвото за транспорт и врски му ги уважи жалбите на Цаноски за барањата за локациски услови и одобрението за градба. Со самиот факт дека Цаноски после утврдувањена фактичкта состојба дека изградениот објект не е во согласност со проектот побара да не му се урива туку во текот на градбата да го смени проектот, за што и самиот тој изјави на медимуите, потврди дека изградил објект кој отстапува од првичниот проект, т.е дека градел спротивно од она што стоело на проекот. Министертвото за транспорт и врски го отфрли тогашното барање на Цаноски да го менува проектот во тек на градба. Барањето е одбиено соласно член 69 став 3 од Законот за градење. Цановски уште еднаш си ја потврдува грешката кога решението на Министертвото за транспорт и врски го обжалува до Управниот суд за веднаш потоа да ја повлече жалбата, појасни министерот за транспорт и врски.

фото: Курир

Најчитани вести