недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 24

Јанакиески: Ситуацијата со водостоите и поплавите се следи будно

janakieski

Последни вести

ДЗС, МВР и ЕВН ќе излезат со посебни информации за ситуацијата на терен во врска со поплавите. Ова го посочи денеска министерот за транспорт и врски по завршувањето на состанокот на Координативното тело за справување со кризи.

Тој посочи дека генерално има прекин на сообраќај на повеќе локални и регионални патни правци поради зголемениот водостој на реките. Исто така на повеќе патни правци има одрони и затоа препорача да се вози внимателно во Источниот дел на Македонија.

Тој истакна дела повеќе села во струшкиот, кичевскиот и прилепскиот регион се останати без електрична енергија, но ЕВН и МЕПСО се на терен и работат на нормализирање на состојбата и се очекува во текот на денот да добијат електрична енергија.

Ситуацијата кај браната „Калиманци“ каде ситуацијата се смирува, се намалува дотокот на водата во самата брана а со тоа и излевањето на водата од браната.

-Во однос на Чешиново-Облешево поплавени се земјоделски површини, водата не ги поплави домовите на жителите. Критична е браната „Турија“ во Струмица и во оваа прилика апелирам до општините во струмичкиот регион, Василево и Босилово да ангажираат што е можно поголем број на месно население, а ќе има помош и од МВР за да се заштитат селата кои се по теченијата на оваа река и реката Струмица, нагласи министерот.

Браната „Турија“, според пресметките за 24 часа ќе започне да се прелива, а Јанакиески истакна дека по состанокот ќе замине во Чешиново-Облешево за на терен да ја утврди ситуацијата.

-Генерално во Македонија поплавени се региони околу по течението на Брегалница, по течението на реката Црна и последна е ситуацијата со браната Турија. Водостојот на Вардар исто така е  многу висок, очекуваме мали поплави пред се на земјоделски површини во демиркапискиот регион, додаде Јанакиески.

Министерот истакна дека кооординативното тело будно ќе ја следи ситуацијата со оглед на тоа дека во четврток и петок се најавени нови врнежи на дожд.

фото: Курир

Најчитани вести