понеделник, 24 април 2017  |  Вести денес: 1

Јанева со три барања пред пратениците

Координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски во реплика постави низа прањања до Јанева, но таа досега не одговори на ниту едно бидејќи пратениците не беа договорени за редоследот на обраќања. Кога Јанева доби можност за одговор рече дека ќе се произнесе на крајот од седницата.

janeva640

Последни вести

Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева денеска пред собраниската Комисија за политички систем соопшти три барања кои според неа ќе ја олеснат работата на Обвинителството. Иако најавено, таа во обраќањето не го презентираше шестмесечниот извештај, но кажа дека ќе одговири на сите прашања во врска со него.

Јанева побара измена на Законот за Специјалното јавно обвинителство односно на член 22 и да се пролонгира рокот од 18 месеци за да може до крај да се истражи кој незаконски прислушувал.

Таа исто така повтори дека се потребни измени на Законот за заштита на сведоци, како и имплементација на препораките на Венецијанската комисија. Важен е интересот на граѓаните, рече Јанева. Наведе дека не се плаши да одговори на ниту едно прањање и оти има целосна поддршка од поранешниот премиер Никола Груевски.

Координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски во реплика постави низа прашања до Јанева, но таа досега не одговори на ниту едно бидејќи пратениците не беа договорени за редоследот на обраќања. Кога Јанева доби можност за одговор рече дека ќе се произнесе на крајот од седницата.

Координаторите на парламентарните групи во меѓувреме до претседателот на Комисијата Влатко Ѓорчев доставија предлог за редослед на обраќања на пратениците. Седницата е прекината на барање на Рафиз Алити од ДУИ.

Најчитани вести