петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 56

Јапонците по 57 години ќе може да танцуваат по полнќ

japonci

Последни вести

По 57 години забрана Јапонците ќе може јавно да танцуваат и по полноќ, бидејќи Парламентот во Токио измени закон, донесен во 1948 година за време на американската окупација по Втората светска војна.

Со тој закон во клубовите во Јапонија луѓето не смееа да танцуваат по полноќ, бидејќи се сметало дека американските либерални ставови штетно влијаеле врз јапонската младина.

Новите измени во Законот кој ќе стапат во сила од јуни следната година ќе се дозволи танцување по полноќ во клубови во кои осветлувањето нема да биде пресилно. Полицијата ќе добие посебни апарати за мерење и може да презема акции во случај моќноста на светлото да биде на десет лукса.

Најчитани вести