Свет

Јапонците продолжуваат со ловот на китови спротивно на забраната

Јапонците продолжуваат со ловот на китови спротивно на забраната

Јапонскиот премиер Шинзо Абе денес изјавил дека Јапонија повторно ќе го покрене ловот на китови и покрај забраната на Меѓународниот кривичен суд за забрана на лов на китови на Антарктикот, пренесуваат медиумите.

„Мојата цел е продолжување на ловот на китови во комерцијални цели и научно истражување на таа врста“, рекол Абе во парламентот и додал дека ќе го предочи јапонскиот став на меѓународната заедница бидејќи е традиција на Јапонија да лови и јаде китови.

Меѓународниот суд на правдата на 31 март нареди на Јапонија да го прекине ловот на китови на Антарктикот, оценувајќи дека е тоа комерцијална активност, а не научно истражување, како што тврди Токио.

И покрај тврдењето дека ловот на китови е во научна сврха, Јапонија не крие дека многу китови завршуваат во рестораните.

Меѓународната комисија за лов на китови го забранило ловот во комерцијални цели, но земјите како Јапонија, Норвешка и Исланд сепак ловак киотви под различни изг вори, користејќи ги дупките во прописите.

Сезоната на лов на китови трае од 1-ви април до 30-ти септември.