недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 24

Јапонците пронајдоа супер брз тест за ебола

images (1)

Последни вести

Јапонски истражувачки тим создаде нов теренски тест за ебола кој дава резултати за 11 минути.

На досегашните тестови кои се користеа за дијагностицирање на болеста, им беа потребни околу 90 минути за да утврдат дали вирусот е присутен во организмот.

 

Ваквото достигнување на Институтот за тропски болести при Универзитетот во Нагасаки, ќе им помогне на лекарите навремено да ги третираат заболените.

 

-Времето за добивање на резултатите е неочекуванно кратко, изјави Џиро Јасуда, универзитетски професор.

Новиот тест бил искористен во текот на минатиот месец во Гвинеја кога се регистрирани 47 случаеви на заболени од ебола.

Од декември 2013 година кога повторно се појави, вирусот усмрти над 10.000 луќе во Западна Африка.

Најчитани вести