Свет

Јеменскиот огранок на Ал Каеда ја критикува ИД

Јеменскиот огранок на Ал Каеда ја критикува ИД

Јеменскиот огранок на Ал Каеда упати критика кон групата Исламска држава поради прогласувањето на калифат на заземените територии во Сирија и во Ирак.

Духовниот лидер на јеменскиот огранок на Ал Каеда, шеик Харис ал Надари ги критикува и плановите на ИД за заземање на нови територии, со образложение дека слични експанзионистички планови водат до поделби меѓу џихадистите.

– ИД треба да се советува со другите групи пред да прогласи калифат, посочи ал Надари.

Критиките на ал Надари беа испратени преку Твитер.