Свет

Јункер во јуни ќе присуствува на Самит во Русија

Јункер во јуни ќе присуствува на Самит во Русија

Претседателот на Европската комисија Жан Клод Јункер прифати повик да учествува на Меѓународен економски форум во Санкт Петербург на 16 јуни, пренесува МИА.

Тоа го соопшти прес службата на Јункер, а според западни медиуми тој потег може да предизвика дебати за кревките односи меѓу ЕУ и Москва.

Пред десет дена официјални претставници од ЕУ тврдеа дека не е јасно дали Јункер кој се изјаснуваше за подобрување на односите со Русија, ќе го прифати повикот на Кремљ иако руската страна очекувала неговор присуство во Санкт Петербург.