Магазин

Кафето помага во борбата со рак на дебело црево

Кафето помага во борбата со рак на дебело црево

Секојдневното пиење кафе значително ја намалува можноста од враќање на рак на дебелото црево и ги зголемува шансите за оздравување, покажуваат реултатите на дно американско истражување.

Сите пациенти во тоа клиничкото истражување биле подложени на хируршки зафати и хемотерапија поради рак на дебелото црево во трет стадиум, што покажува дека канцерогените клетки ги зафатиле и лимфните јазли близу туморот.

Секојдневното пиење кафе значително ја намалува можноста од враќање на рак на дебелото црево и ги зголемува шансите за оздравување
Секојдневното пиење кафе значително ја намалува можноста од враќање на рак на дебелото црево и ги зголемува шансите за оздравување

За овие пациенти во истражувањето лекарите велат дека дневно пиеле најмалку четири шолји кафе и тврдат дека кафето имало најголем ефект во намалување на опасноста да се врати карциномот, и тоа за 42 отсто.

Истражувањето се однесувало на околу 1.000 учесници кои одговарале на прашалник за своите прехранбени навики на почетокот на истражувањето, во текот на хемотерапијата, и повтоно една година подоцна.

11 причини зошто е добро да пиете кафе секој ден

Пред да почнете да ја читате оваа листа, најдобро ќе биде да си го подготвите омиленото кафе и да уживате во неговиот вкус, бидејќи нема ниту една причина зошто да не го направите тоа.

1. Кафето содржи најмногу антиоксиданси кои му се потребни на телото. Многу повеќе и од овошјето и од зеленчукот

2. Само мирисот на кафето може да ви го намали стресот значително

3. Пиењето кафе може да ја контролира Паркинсовата болест

Пиењето кафе може да ја контролира Паркинсовата болест
Пиењето кафе може да ја контролира Паркинсовата болест

4. Секојдневното пиење кафе штити од цироза и помага во намалувањето на штетното влијание на алкохолот.

5. Кафето може да ве направи посреќни и помалку депресивни

6. Кафето го намалува ризикот од самоубиства за 50 %

7. Кафето ги намалува шансите за заболување од рак на кожата, особено кај жените

8. Кафето особено им помага на атлетските спортисти и ја зголемува нивната сила и брзина

9. Кафето ви го буди мозокот и ви ја подобрува концентрацијата

10. Кафето ве прави поинтелигентни

11. Кафето е едно од најдобрите измислени нешта во кои можете секојдневно да уживате каде и да сте, сами или со пријателите. Продолжете да пиете!

 

Прочитајте повеќе: 
На плус 39 избегнувајте да пиете кафе. Еве зошто?