сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 23

Како да се справите со мачнините за време на бременоста?

bremenost-majka-g

Последни вести

Речиси сите трудници искусиле некаков вид на гадење и мачнини во текот на бременоста, а еве како да си олесните и да ги намалите мачнините.

Во продолжение се препораки и совети во врска со појавата на гадење и повраќање во раната бременост, од Упатството за водење здрава бременост, кое Министерството го ажурираше како дел од програмата за практицирање Медицина базирана на докази:

Бремените жени би требало да бидат информирани дека гадењето и повраќањето во бременоста најчесто исчезнуваат спонтано меѓу 16. и 20. седмица од бременоста и дека тие не се асоцирани со лош исход на бременоста. Ако бремената жена бара третман, следниве интервенции би биле ефикасни во редуцирање на тегобите:

– нефармаколошки:

• ѓумбир

• акопресура на P6 (рачен зглоб)

– фармаколошки:

• антихистаминици

Информациите за сите форми на самопомош и нефармаколошки третман треба да ѝ бидат достапни на бремената жена која има гадење и повраќање.

Најчитани вести