петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 0

Како правилно да држите диета?

dieta

Поврзани вести

Штом ќе се спомне зборот „диета“ речеиси сите мислат на живот без храна… Во пракса диетата треба да биде правилен режим на исхрана, без исцрпување и без лишување од омилената храна до крајните граници затоа што така можете да го загрозите сопственото здравје.

Важно е да не се одрекувате од ниту една група производи, само во се што консумирате да бидете умерени.

Исто така, треба да ги имате на ум следните правила:

  1. Водете дневник на исхрана! (така полесно ќе го контролирате внесувањето на производите во текот на денот).
  2. Внимавајте да не бидете под стрес (ова е клучен фактор за прејадување);
  3. Решете се од заморот, емотивните дилеми и здодевноста (кога сме уморни правиме лош избор на храна, а истото важи и за ситуациите кога имаме вишок килограми. Прејадувањето може да биде поврзано и со нашата моментална емотивна состојба).
  4. Не го исцрпувајте организмот (не ги прескокнувајте оброците и редовно внесувајте течности).
  5. Дозволете си себе си мали задоволства (иако сте на диета, можете да сии дозволиуте себе си повремено да јадете и десерт или да испиете сок).
  6. Вежбајте и бидете истрајни (редовната физичка активност ќе ви го олесни враќањето во форма, а за подобри резултати пред или по тренингот можете да изпиете некој газиран пијалок со шеќер. Ваквите пијалаци ќе ви помогнат да бидете поиздржливи и посилни за време на тренингот).

Најчитани вести