Македонија

Какви материјали и да има Заев, истите нелегално ги поседува

Какви материјали и да има Заев, истите нелегално ги поседува

Зоран Заев со месеци се фали пред јавноста дека поседува одредени материјали кои како “бомба“ сака да и ги презентира на јавноста.

Познавачите сметаат дека воопшто не е важно за какви материјали станува збор, со која тематика, она што е најважно е фактот дека Зоран Заев тие материјали незаконски ги поседува, а таквото незаконско поседување на информациите кои ги пласира како темпирана бомба, се казнува со закон.

Експертот  Александар Даштески  во изјава за МРТ вели дека ваква координирана акција и прибивање на документи и материјали  е строго забранета и се коси со законот.

-Се работи за една организирана акција која се работела подолго време, а која е строго забранета според позитивно-правните прописи на Република Македонија. Посебно, кога доаѓа од една личност која што е лидер на опозицијата кој одамна го има изгубено кредибилитетот затоа што прво имаше основани сомненија и кривична постапка за стопански криминал, па имаше изјави дека ќе се јадат “живи луѓе“ . Понатаму имаше осуда против достоинството на премиерот при што одговараше за клевета.  Се работи за една личност која е склона на такви дејствија, личност која може да се спушти многу ниско  за да дојде до она што го посакува. И другите активности како огромни бизниси и афинитети докажуваат дека дури и таква личност е неподобна и не би смеела да се занимава со политика затоа што тоа може да биде опасно по сите граѓани, рече Даштески.