недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 25

Камбовски именуван за странски член на Бугарската академија на науките

kambovski

Последни вести

Академик Владо Камбовски е избран за странски член на Бугарската академија на науките (БАН), од страна на Собранието на академиците на Бигарската академија на науките.

Во образложението на Бугарската академија на науките, стои дека Камбовски има објавено околу 340 публикации и научни трудови и дека е неприкосновен авторитет во својата земја од областа на кривичното право и филозофијата на правото.

Исто така, се наведени и неговите научни интереси, меѓу кои се: организираниот криминал; потребата од приближувањето на македонското право со правото на Европската унија; судските реформи како приорите за  странски член на Бугарската академија на науките (БАН) за Република Македонија во процесот на пристапување кон Европската унија; кривично-правната репресија и новите форми на криминални активности; јазикот на омразата, на недискриминација и толеранцијата.

Во образложението за изборот на академик Камбовски за странски член на БАН, исто така, стои дека тој придонел и за развивањето на заедничка соработка меѓу МАНУ и БАН, врз основа на која веќе втора година се работат 33 заеднички проекти од областа на медицинските, хуманистичките, општествените, природно-математичките и техничките науки

 

Најчитани вести