Македонија

Кампања за превенција од рак на дебело црево

Кампања за превенција од рак на дебело црево

Здружението „Борка“  во Скопје Сити мол по втор пат постави макета на дебело црево. Целта е на експлицитен начин да ја запознае јавноста со ракот на дебелото црево и кои се начините за негова превенција, рано дијагностицирање, како и современ третман. Граѓаните денеска и утре ќе можат да земат едукативни брошури кои содржат корисни информации за превенција, рана дијагностика и современ третман, а истите ќе бидат дистрибуирани преку волонтерите на Здружението.

Претседателот на Здружението за борба против рак „Борка-за секој нов ден“, Биба Додева рече дека е зголемен интересот за ФОБ тестот, кој бесплатно се добива кај матичен лекар. Таа посочи дека во текот на оваа година треба да се посвети внимание и на ажурирање на новата позитивна листа на лекови.

Проф. Д-р Елена Ќосевска од Институтот за јавно здравје на Македонија потенцираше дека организирале дистрибуција на пропаганден материјал, постери и брошури кои, како што рече, биле еден вид повик до граѓаните и упатство како да го направат тестот, упатство до здравствените работници како да се поврзат во мрежата која се воспостави со цел процесот да се одвива беспрекорно и резултатите од тестовите да бидат внесувани во регистарот за колоректален карцином.

Проф. д-р. Васко Василевски, од Клиничката болница Аџибадем Систина специјалист гастроентерохепатолог, посочи дека ракот на дебелото црево само 10 проценти е генетски, а 90 проценти се резултат на стилот на живеење. Овој тип карцином може да се превенира во ран стадиум, доколку навремено се извршуваат соодветни лекарски прегледи. Тој истакна дека инциденцата и морталитетот за рак на дебело црево е зголемена и дека битен момент за заштита од овој вид на карцином се редовната физичка активност, здрав режим на исхрана, откажување од штетните навики како шушењето и алкохоот и др.