Македонија

Канческа-Милевска: Се направија огромни вложувања во култутрата (ВИДЕО)

Канческа-Милевска: Се направија огромни вложувања во култутрата (ВИДЕО)
Генерално политиката на ВМРО-ДПМНЕ е да се инвестира  и да се унапредува секоја област од нашето живеење како и од нашиот севкупен развој на Република Македонија. Досега можевме да видиме дека ниедна област досега не беше запоставена поради инвестирање во друга област. ВМРО-ДПМНЕ како партија културата ја позиционираше на едно многу важно место, а тоа е едно централно место во развој на нашата држава, потенцираше Министерката за култура Елизабета Канческа Милевска.

-Неколку важни работи сакам да споменам околу културата, Република Македонија е земја со  огромно богато културно  наследство и културно богатство кое го поседуваме, без разлика дали станува збор од музиката, театарот и друго.  Сите области го отсликуваат нашиот идентитет и во таа насока можам да споменам дека направивме еден силен расчекор во унапредување во нашата држава. Тоа сакав да го истакнам како наше базично право и сите заедно во иднина треба да придонесуваме за културата. Се направија огромни вложувања во култутрата, во минатото беше многу тешко од 2006-та година па се до денес, посебно во делот на културата која е доста специфична. Во изминативе години беше инвестирано во делот на Македонската опера и балет, филхармонија , се инвестираше и во делот на заштитата на музејната дејност, многу беше тешко да се успее и да се донесат овие инвестиции каде што за жал во минатото не е направено ништо во минатото. Сега е полесно да говориме со аргументи и факти што е направено во делот на инфрастуктурата, направени се голем број на институции, Макеоднскиот народен театар, спомен куќата на  Мајка Терза, куќата на Тоше Проески, куќата на Татарчеви, како и Археолошкиот музеј на Македонија, па така да е многу полесно сега да се зборува со аргументи, вели Министерката за Култура Елизабета Канческа Милевска.

Министерката вели дека од 2006-та година па се до денес се вработени над 2000 лица во уметничниот кадар. Благодарение на заложбите на владата во изминатиот  период се најдени и многу археолошки артефакти во Македонија кои ја покажуваат нашата историја и постоење во минатото.

Кога се зборува за културата во Македонија ни треба многу време бидејќи е направен еден голем позитивен чекор во делот на културата, а сето тоа е направено благодарение на визијата на партијата на ВМРО-ДПМНЕ и владата на Република Македонија, истакна Министерката за култура Елизабета Канческа Милевска.