Свет

Капетанот на потонатиот ферибот се соочува со смртна казна

Капетанот на потонатиот ферибот се соочува со смртна казна

Државниот обвинител во Јужна Кореја бара смртна казна за капетанот на фериботот што потона во април годинава, при што загинаа и исчезнаа повеќе од 300 луѓе.

За тројца други членови на екипажот е побарана доживотна казна затвор.

Фериботот со кој управувал капетанот Ли Јонг-сеог (68) потона на 16 април годинава во близина на југозападното крајбрежје на Јужна Кореја. Досега се пронајдени 187 тела на загинати патници, а над 115 сè уште се водат како исчезнати.

За време на несреќата на фериботот имало вкупно 476 лица, во најголем дел деца од средно училиште.