петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 55

Капитални проекти од над милион евра во општина Дебарца

Повеќе од еден милион евра преку Агенцијата за рурален развој инвестирани се во капитални проекти во општина Дебрца.

debrca

Поврзани вести

При денешната посета на лидерот на ВМРО- ДПМНЕ Никола Груевски на селото Ботун, од градоначалникот Игор Трајковски беше информиран дека во ова населено место инвестирани се 9,5 милиони денари од кои направено е 300 метри атмосферска канализација, поставени се тротоари во должина од 400 метри и асфалтирани се три улици во должина од еден километар.

Со средства од ИПАРД програмата преку Агенцијата за рурален развој, Трајковски информира дека е направен патот меѓу селата Злести и Лешани во должина од два километри во  вредност од околу 6,5 милиони денари.

Жителите на Ботун побараа индустриска зона во општината, за што како главен проблем беше посочено недостигот на државно земјиште. По направените консулатации со владините претставници министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски вети дека ќе помогне градоначалникот да најде земјиште за соодветна локација за изградба на индустриска зона во општината.

Граѓаните на Дебрца изразија незадоволство од ЕВН Македонија дека отстранува дел од шумите, за кои тврдат дека се во нивна сопственост.

– Пред неколку месеци ЕВН правеше траса за далековод и ги исекоа сите дрва овошни градини, борова шума која е приватна сопственост низ повеќе села меѓу кои Песочан, Злести, Ботун и Сирула. Дрвата ги растеме 30 години и доаѓа ЕВН, компанија продадена од господата од СДСМ т.н. „бизнис бонбона“, ги сече сите дрва и не ни дава никаква оштета, се пожали жител од Дебрца.

За проектот „Купи куќа за млади“ Трајковски информира дека општина Дебрца има обезбедено локација за изградба 100 куќи.

Најчитани вести