ТОП,Македонија

Касами: Албанските партии никогаш не се откажале од платформата

Касами: Албанските партии никогаш не се откажале од  платформата

Првиот човек на Движењето БЕСА, Билал Касами, веднаш по вчерашната средба со Заев, гостуваше во дебатна емисија на ТВ 21, каде што изјави дека во ниту еден момент не било прифатено од страна на албанските партии да се воздржат од албанската платформа.

На средбата што се одржа денес, тој и Зоран Заев не дискутирале дали БЕСА ќе учествувале или не во владата. За тоа што гарантира Заев при добивањето на мандатот од Иванов, Касами експлицитно  рече дека условите се утврдени во албанската платформа.

-Во ниту еден момент не беше прифатено од страна на албанските партии да се воздржат од албанската платформа. Политички барања на партијата ќе се реализираат во рамките на Уставот на Република Македонија, како и за унапредување на правата на граѓаните, вклучувајќи ги етничките Албанци во Македонија. Ова имплицира редефинирање на Македонија, рече Касами.

Oвој став на Билал Касами доаѓа по добивањето на мандатот на Зоран Заев за формирање влада од страна на претседателот Ѓорге Иванов.