Балкан

Касата на Универзитетот на Црна Гора полесна за 100.000 евра

Касата на Универзитетот на Црна Гора полесна за 100.000 евра

Од сметката на Универзитот на Црна Гора со принудна наплата е одземени 100.000 евра по тужбата на 527 вработени против оваа институција.

Вработените го тужеле Универзитетот заради несиполнување на колективниот договор и неисплаќање на зголемените заработки во периодот од 1-ви јануари 2009 до 31 декмври 2013 година.

Вишиот суд пред два дена ја потврдил пресудата на Основиот суд од 2013 година според која Универзитетот мора да исплати најмалку 633.000 евра на вработените.