Свет

Католичката црква дала 120 милиони долари на жртвите на педофилите

Католичката црква дала 120 милиони долари на жртвите на педофилите

Американската католичка црква меѓу јуни 2013 и јуни 2014 година дала 120 милиони долари за обештетување на жртвите на сексуално злоставување, како и 30 милиони за програми за борба против педофилијата, се наведува во годишниот извештај кој го нарачале бискупите, пренесува Танјуг.

Во тој 12. извештај се наведува дека 120 милиони се потрошени на обештетување, терапија за жртвите и адвокатски трошоци, додека 30 милиони послужиле за превенција, прецизира Конференцијата на американски бискупи.

Американската црква секоја година издава извештај за обвиненијата за злоставување и за напорите на црквата по избивањето на скандалот со свештениците педофили во САД 2002 година, кога бостонски надбискуп призна дека штител свештеник, одговорен за бројни сексуални злоставувања.