Македонија

Католиците го слават Велики Петок

Католиците го слават Велики Петок

Верниците од католичка вероисповед денеска го слават Велики петок.

Велики петок е вториот дек од Вонземското тродневје што го прават Велики четврток и Велика сабота, а на овој ден христијаните се присеќаат на маките на Исус и на смртта.

На овој ден не се слави миса, а на олтарите во црквите нема цвеќе, крстови, олтарници и свеќници за да се симболизира маката и смртта на Исус Христос. Но, верниците се собираат во Црквите за да размислуваат за маките на Исус.

Денес за припадниците од католична вероисповест задолжителен е постот и тоа за сите лица од 18 до 60 години, додека за постарите од 14 години задолжително е да не мрсат. Тоа практично значи дека децата не јадат месо, додека возрасните можат еднаш дневно да се најадат до ситост.