Свет

Казна од 1.100 долари за една пцовка!

Казна од 1.100 долари за една пцовка!

Од оваа недела, во нов Јужен Велс на сила стапуваат на сила новите прописи за парични казни. Висината на казните драматично е зголемена. Така, на пример, казните за употреба на пцовка и агресвно однесување се зголемени од 50 на 1.100 долари.

Лицата кои ќе продолжат да го кршат јавниот ред и мир, иако полицијата веќе ги издвои, ќе бидат казнети со 1.100, наместо досегашните 200 долари. Казните се изрекуваат на лице место.

Пораката е јасна: „Насилното, агресивното и антисоцијалното однесување едноставно нема да биде толерирано, соопшти државниот правобранител, Грег Смит. Било кој и да ја игнорира оваа порака треба да се подготви да научи навистина скапа лекција “, додал тој.