Свет

Казна затвор за британските навивачи и протерување од Франција

Казна затвор за британските навивачи и протерување од Франција

Двајца британски навивачи на кои денеска им се судеше за учество во насилните инциденти пред и по средбата Англија-Русија во Марсеј, беа осудени на казна затвор од два и три месеци и веднаш беа испратени на издржување на казните, јавува дописникот на МИА од Париз.

Првиот е 41-годишен психијатриски медицински техничар, Јан Хепворт, кој беше осуден од кривичниот суд во Марсеј на три месеци затвор и две години забрана за престој на француска територија. Другиот навивач е Александар Ботх, 20-годишен готвач, кој доби два месеци казна затвор и две години забрана за престој во Франција.

По насилните инциденти францусуките власти одлучија повеќе да не точат алкохол во центарот и периметарот на стадионите, а полициите на соседните земји презедоа превентивни мерки за блокирање на хулиганите пред нивното пристигнување во Франција.