ТОП,Македонија

Ќе се гради пруга од Кичево до Лин

Ќе се гради пруга од Кичево до Лин
Ќе се гради пруга од Кичево до Лин
Железничка пруга долга 63 километри ќе се гради и кон Албанија, од Кичево до албанскиот град Лин, информираат од Министерството за транспорт и врски.

Изградбата на оваа железница ќе чини 10 милиони евра. Проектирањето треба да заврши за најмногу две години. Македонските власти се надеваат дека пари за овој значаен регионален проект ќе се обезбедат од ИПА фондовите.

Железничкото поврзување меѓу Македонија и Бугарија треба да заврши најдоцна до 2020 година.