Македонија

Ќе се пролонгираат роковите за легализација на дивоградбите

Ќе се пролонгираат роковите за легализација на дивоградбите

Владата нуди нова можност за граѓаните да ги легализираат бесправно изградените објекти. На последната седница изготви измени на Законот со кој се предлага продолжување на рокот за комплетирање на поднесената документација, како и нов рок за поднесување барања за легализација на дивоизградените објекти.

Како што соопштија денеска на прес-конференција министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски и директорот на Агенцијата за катастар на недвижности Славче Трпевски, со измените се предлага рокот за поднесување барања да продолжи до 31 март 2016 година, а за оние коишто веќе имаат поднесено барање да можат да достават геодетски елаборати до 31 декември 2016 година.

Целта, како што рече Мисајловски, е да им се излезе во пресрет на граѓаните да ги легализираат бесправно изградените објекти.

Првичниот рок за доставување на геодетски елаборати истекуваше на 31 декември оваа година. Мисајловски очекува голем број нови барања за легализација на дивоградби.

Трпевски информира дека во првичниот рок за поднесување барања за легализација на дивоизградени објекти беа доставени 360.000, од кои за 175.000 се поднесени елаборати, а запишани во катастарот и легализирани се 135.500 барања.