Македонија

Ќе си поднесе ли Таки Фити оставка во МАНУ до расчистување на скандалот на Економски?

Ќе си поднесе ли Таки Фити оставка во МАНУ до расчистување на скандалот на Економски?

Ќе остане ли академикот Таки Фити на чело на МАНУ или ќе си поднесе оставка до расчистувањето на мега скандалот на Економскиот факултет во кој според информациите објавени во медиумите и самиот е вмешан?

Ова е едно од клучните прашања по спроведувањето на акцијата Еразмус во која 6 професори, еден асистент и сопственикот на студентското бифе се сомничат за серија коруптивни активности меѓу кои давање и примање поткуп, незаконско посредување и злоупотреба на службената положба.

Извори од истрагата за Press24 откриваат дека академикот Фити ги пречекорил границите на своите службени овластувања како професор на Економскиот факултет кога по барање и влијание на друг професор извршил службено дејствие кое не смеел да го изврши, спротивно на Правилникот за условите критериумите и правилата за запишување и студирање на прв и втор циклус универзитетски студии од септември 2013 година на Универзитетскиот сенат на Универзитетот на Св. Кирил и Методиј на начин што во индексот на студент по предметот „Основи на економија“ му напишал оценка 6 со која го положил испитот иако на денот на полагање, воопшто не го прикажал потребното знаење.