четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 52

Керни: Брекзит е повод да за обединување на Северна Ирска со Ирска

Крајните резултати од гласањето на вчерашниот референдум покажуваат дека над 55 отсто од северноирските гласачи, го дале својот глас за останување на Обединетото Кралство во ЕУ, но на ниво на цела Велика Британија мнозинството избирачи се изјаснија за Брекзит.

133228589

Поврзани вести

Претседателот на сеирската националиситчка партија Шин Фејн, Деклан Керни утрово изјави дека одлуката на вчерашниот референдум за излез на Велика Британија од ЕУ, ја лишува британската Влада од надлежноста да ги претставува интересите на жителите на Северна Ирска.

Како што јави ТАСС, тоа, според него, ќе биде повод и за обединување на регионот со соседна Ирска.

Крајните резултати од гласањето на вчерашниот референдум покажуваат дека над 55 отсто од северноирските гласачи, го дале својот глас за останување на Обединетото Кралство во ЕУ, но на ниво на цела Велика Британија мнозинството избирачи се изјаснија за Брекзит.

Најчитани вести