Свет

Ким Јонг ун ја повика армијата да биде способна да се спротистави на САД

Ким Јонг ун ја повика армијата да биде способна да се спротистави на САД

Лидерот на Северна Кореја, Ким-Јонг-ун ја повика армијата да се модернизира и да гарантира дека е способна да победи во секој евентуален судир со САД.

Тој ја потенцира неопходноста од зачувување на славната историја и традиција вооружените сили  да бидат во служба на партијата, да извојуваат една победа по друга во евентуалните судири со САД и да ја исполнуваат својата задача како ударна сила и лидер во изградбата на една простеритетна нација.

Претходно, американскиот претседател Барак Обама ја предупреди Северна Кореја дека е подготвен да ја употреби својата воена моќ за да ги заштити американските сојузници.